Så kommer du i gång med skrivande som hobby

Många, alltså jättemånga, drömmer om att börja skriva. Somliga har författardrömmar och andra vill kanske mest skriva för byrålådan. Och så finns en hel del som vill börja blogga inför en publik.

Skrivande är en perfekt hobby på så sätt att det inte kräver särskilt många redskap. En dator, mobil eller platta, alternativt penna och papper, det är vad som krävs för att rent praktiskt komma i gång.

Skapa tid och rum för skrivande

För att komma i gång med skrivandet behöver du först och främst ha en skrivrutin. Det här är den största utmaningen för många aspirerande skribenter, så misströsta inte om du inte får till stånd en rutin direkt.

Som med alla andra kreativa hobbyer kan du behöva ta skrivandet på allvar. Annars riskerar du att stå och stampa på samma ställe, utan att nödvändigtvis fatta pennan. Så börja alltid med att skriva. Ja, så enkelt men svårt är det.

Hitta en tid och plats – eller skapa dem – när du kan få skriva ostört. Till en början är det inte så dumt med fasta skrivrutiner, som du följer exempelvis 10 minuter om dagen.

Läs många böcker för inspiration

Föga förvånande är läsning det bästa sättet att börja skriva. Om du läser böcker ofta har du alltid ny inspiration att utgå från och det är som att språket får näring av andras ord. Skulle du känna av skrivkramp kan du prova att läsa för att tillföra skrivandet ny energi.

Studera kreativt skrivande i skolor

Skrivandet är en konst och det är en konstform du kan studera. Du kan bland annat läsa kurser i kreativt skrivande på Linnéuniversitetet, eller via studieförbund och folkhögskolor. Möjligheterna är många.