OM WENTZELS HOBBY
 
Året var 1934 då grundaren Sven Wentzel slog upp portarna till ”Wentzels Modellplansfabrik” på Sveavägen 131.Till sin hjälp hade han sin gode vän Nils Pettersson. Sortimentet bestod endast av ritning och tillbehör till en enda modell. Försäljningen gick lite knackigt till en början och mestadels av tiden gick åt till att vara ute i landet och visa upp modellflygning för att skapa ett intresse.

    apelbergsgatan-1 - entre    kat 2    w3
Sven Wentzel                       Entrén Apelbergsgatan
 
apel-interior-1apel-interior-2
 

År 1935 flyttade butiken till den klassiska adressen Apelbergsgatan 54 "1½tr, inne på gården” där de marknadsförde och utökade sortimentet med balsaträ, tillbehör, ritningar och ett större utbud av modeller. Efter framgångsrikt tävlande lyckades butiken arbeta upp ett gott rykte bland modellbyggare och flygare runt om i Sverige. Efterfrågan blev till och med så stor att man ibland inte hann med alla sina leveranser.

1936 ökade intresset ytterligare efter lyckad marknadsföring där Sven bl.a. skrev en spalt i Dagens Nyheter, höll föredrag i radio och gav ut företagets första katalog. De tävlade även mycket nationellt och internationellt, så Wentzels rykte om att tillverka och sälja  trämodeller spreds över hela landet. Efterfrågan hade blivit så stor att företaget 1939 hade vuxit till 10 anställda + Svens 6 barn som hjälpte till efter skolan.

1940 hade Wentzels vuxit så mycket att företaget tvingades byta lokal till Apelbergsgatan 48 där man fick plats med en större butik och även sin sågeriverkstad, där man figursågade alla sina modeller och förpackade dem. Vid den här tidpunkten uppstod dock en del problem i och med att  2:a världskriget hade brutit ut. Balsatillgången minskade radikalt då regeringen förbjöd import av vissa material vilket påverkade sortiment och försäljning. De så omtyckta balsaplanen fick ersättas med modeller gjorda i andra träslag. Regeringen lättade dock på dessa restriktioner och balsaförsäljningen tog fart igen.
    kat 1    w2

Apelbergsgatans Interiör

 

1962 hade marknaden blivit så stor att man tvingades slå upp dörrarna till en ny butik på Drottninggatan. Lokalerna uppmätte ca 400 kvm och man hade under dessa år även utökat sortimentet med plastmodeller, skeppsmodeller, tåg, tennfigurer och radiostyrningar till flyg, bil och båtmodeller. På motorsidan introducerades el- och dieselmotorer.


1964 flyttade man verksamheten till Mäster Samuelsgatan 65. Arbetandes i företaget var förutom Direktör Sven även hans tre söner Sven-Gunnar, Lasse och Stig samt disponenten Sven Bäverfalk. Företaget hade även knutit till sig kontakter med stora generalagenturer för utländska fabrikat som bl.a. Revell och Rivarossi. Därifrån importerade man plastmodeller, bilbanor och tågbanor.
    wentzelkatalog197172    w1
Gänget från Mäster Samuelsgatan 65. Stig Bäverfalk, Sven-Gunnar Wentzel, Stig Wentzel samt Lasse Wentzel
 

1977 var det dags att flytta butiken ännu en gång då Gallerian på Hamngatan blev Stockholms nya handelscentrum. Man öppnade då butiken på Regeringsgatan 23 med ingång både på insidan och på utsidan av Gallerian. Det var nu försäljningen av radiostyrt verkligen tog fart. År 1980 ville företaget utöka sortimentet ytterligare genom att börja sälja leksaker. Detta passade dock inte företagets image som en hobbyaffär, så 1984 såldes insidan av butiken och en renodlad hobbybutik upprättades igen vid Galleriaingången på Regeringsgatan 25.

Butiken vid Gallerian 1977-2004.

Gamla Butiken Regeringsgatan 23 vid Gallerian 1977-2004


År 2004 så byggde man om och renoverade hela Gallerian. Wentzels fick då chansen att välja en ny plats för sin butik och man kunde lagom till sitt 70-årsjubileum flytta in i sin nya, stora och ljusa butik på Regeringsgatan 25 på utsidan av Gallerian som nu styrdes fram till 2015 av Stigs son Jan Wentzel, 3:e generationens Wentzel.

Wentzels Stormtrooper    Butiken

Butiken som öppnades 2004 på Regeringsgatan 25.Utsidan på Gallerian.

 

Pga ombyggnationen av Gallerian så flyttar Wentzels till nya lokaler som finns på Gamla Brogatan 13, ca 30m från Drottninggatan. Detta blir ett startskott för nya Wentzels där nya ägarna är Jannes söner Stefan och Mikael.

Nybutik

Nya butiken på Gamla Brogatan 13