Vilka material behövs för att börja måla?

Måleri är ett stort fält, och varje del av det innebär ett eget material och en massa olika tekniker. Att tipsa om ett enda material för dig som ska börja måla är därför inte helt lätt. Du bör nämligen först ha en idé om vad du vill måla med.

Stort utbud av färger och tekniker

Det finns akryl, olja, akvarell, gouache och pastell – bara för att ge en handfull exempel. Varje sorts färg eller medium har också sina egna redskap och tekniker. De olika medierna kräver till och med olika penslar. När du målar med akryl eller olja är det inte ens säkert att du vill måla med pensel, för då kan du ha större nytta av en så kallad palettkniv.

Enklast att börja i mindre skala

Det enklaste sättet att börja måla är att börja i mindre skala. Börja med ett medium och bygg successivt ut dina konstnärliga referensramar. När du lärt känna flera konstnärsmaterial kan du börja med blandteknik.

Bara några färger krävs i början

Du måste inte heller köpa en stor färgpalett, du kommer långt med primär- och sekundärfärgerna. Visste du att du bara behöver primärfärgerna röd, blå och gul för att blanda nästan alla andra färger?