Så kommer du i gång med foto

Foto är en fantastisk hobby. Inte bara det att fotande är kreativt och avkopplande, det gör att du får uppleva många nya saker i jakten på den perfekta bilden. Du rör dig i olika miljöer, tittar närmare på olika detaljer. Livet berikas av alla nya intryck!

Det kan också vara så att det inte känns lika tungt att plocka fram kameran som målarfärgerna efter en lång dag. På så sätt är fotande oerhört smidigt. Smidigheten till trots ger det en högst konstnärlig upplevelse. Låter detta som något för dig? Nedanför följer tips på hur du kommer i gång med foto som hobby:

Köp rätt sorts fotoutrustning

Att ha en fotoutrustning är A och O för att du ska kunna börja med fotande. Vilken utrustning bör du köpa? Det beror på om du ska göra analogt eller digitalt foto. En systemkamera är en ganska dyr investering. Kameran är oftast så bra att du inte begränsas rent tekniskt.

Det finns såväl analoga som digitala systemkameror, men digitalt foto är så klart det vanligaste i dag. Det andra alternativet kräver att du har tillgång till mörkerrum och framkallningsvätskor, vilket kan vara lite bökigt. Med digitalt foto blir det så enkelt. Du behöver en kamera, objektiv och en dator med bildredigeringsprogram.

Man skulle också kunna tänka sig att du skippar en mer avancerad fotoutrustning och håller dig till mobilkameran. Då är det ändå bra att ha tillgång till bildredigeringsprogram, antingen på datorn eller mobilen.

Hitta ett forum för övning

Som med alla andra hantverk kräver fotande att du övar mycket. Det går alldeles utmärkt att öva för dig själv. Genom att titta på dina bilder kan du se vad du gillar med dem och vad du kanske skulle gjort annorlunda, och sedan utgå från detta.

Men i längden kan det bli tråkigt att ha din hobby helt för dig själv. För att utvecklas kan du då välja att gå en fotokurs via ett studieförbund. Detta är ett ypperligt tillfälle att lära dig knep från både läraren och kamraterna.

Många städer har sina egna lokala fotoklubbar. Att gå med i en förening brukar inte kosta så mycket, däremot kan det berika fritiden något enormt. Klubben anordnar sina egna kurser, övningar och resor, allt för att ni alla ska kunna öva på foto tillsammans.

Om du hellre föredrar att öva online finns en rad forum och kurser för att bli bättre på foto. Lycka till med din nya hobby!