4 fantastiska skäl till att ha fotande som hobby

Det finns massor av skäl till att ha fotande som hobby – här har du fyra av dem:

1. När du fotar skärps fokus

Foto kräver ett skärpt fokus, och då menas inte bara kamerans fokus. Du blir mer fokuserad och rentav samlad. Det är som att vardagsstressen försvinner när du fokuserar på exempelvis blomman eller solnedgången du försöker fånga genom objektivet. Kanske är detta så nära mindfulness som man kommer, för fotande medför att du närvarar här och nu.

2. När du fotar är du kreativ

Känslan av att skapa är fantastisk. Om du älskar skapande håller du säkert med om att det kan vara något av det absolut bästa som finns. Fotande utmanar dig till att hela tiden hitta nya kreativa lösningar i form av perspektiv och vinklar. Du övar också på bildkomposition och färglära under tiden. Färg, ljus och perspektiv, det finns många kreativa aspekter av fotografering.

3. När du fotar får du motion

Fotografering kan vara ganska fysiskt krävande, särskilt om du fotograferar utomhus. När du tar dina utomhusfoton går du runt och runt i miljön. För att nå den perfekta utgångspunkten kan du behöva gå långt och klättra på höjder. Dessutom böjer du mycket på knäna när du försöker komma blomman, insekten eller något annat närmare. Ett fotopass kan mycket väl vara ett motions- eller träningspass!

4. När du fotar får du upplevelser

Om du önskar dig ett äventyrligt liv är att börja med foto en riktigt bra start. Tack vare denna hobby pushar du nämligen dig själv att uppleva nya saker, så att du också kan fota mer. Det är väldigt tillfredsställande att fånga naturens eller stadens skiftningar på bild. Bered dig med andra ord på att bli rena rama upptäckaren medan du övar ditt fotande.